
Etterspørselen etter samarbeidsroboter øker
I følge International Federation of Robotics (IFR) tilskrives 74 prosent av den globale etterspørselen etter industrielle robotenheter bare fem land: Kina, Japan, USA, Sør-Korea og Tyskland.
Det er ikke tilfeldig at tre av dem er lokalisert i Asia: Asiatiske selskaper er verdensledende innen robotikk, men også i Europa, der sikkerhetskravene er litt strengere, er interessen for roboter voksende, og med det bedriftens investeringer i robotutvikling. Cobots, dvs. roboter beregnet på samarbeid mellom menneske og maskin, blir stadig mer populære.
Disse robotene utfører oppgaver i samme områder som mennesker.

Hverken er robot eller en rengjørings maskin
Wetroks kjernekompetanse ligger i utviklingen av komplette rengjøringsløsninger, rengjøringsmaskiner, rengjøringsmidler og opplæring av spesialister – alltid med en tilnærming ulik noen annen på markedet.
Så hvordan kom Wetrok på ideen om å utvikle en rengjørings robot? “
Vi ønsket opprinnelig å utvikle vår bestselger, Discomatic Mambo til verdens mest kompakte og kraftigste gulvvaskemaskin,” forklarer Mark Meng, sjef for Machines Business Unit i Wetrok.
Forbrukerundersøkelser har vist at kunder har fem sentrale krav til en optimalisert rengjøringsløsning: Det må være effektivt, motvirke mangel på personalet, sikre konsistent kvalitet på daglig basis, være så kompakt som mulig og gi optimal støtte for rengjøringspersonalet som utfører repeterende oppgaver. –
Verken de store maskinene eller de helt autonome, personaluavhengige systemene som for tiden er tilgjengelige på markedet, er den rette løsningen for å oppfylle disse kravene. Vi trengte å tenke annerledes, rapporterer Mark Meng.
Samarbeid med ETH Spin-Off
Wetrok hadde allerede mye kunnskap om gulvvaskemaskiner og programmering av dem – det avgjørende manglende biten i puslespillet var robotikkekspertise.
I 2016 vendte Wetrok seg til et av de mest internasjonalt anerkjente stedene for robotteknologi:

ETH Universitet er kjent for å samarbeide med industribedrifter for å finne innovative løsninger på nesten uløselige problemer – løsninger funnet ved å kombinere teoretisk kunnskap med den vell av industriell erfaring fra selskapene.
Samarbeidet startet og en tilsvarende avdeling ble dannet med navnet Sevensense som en spin-off av ETH. Etter utallige idédugnad, programmering og testkjøringer presenterte prosjektgruppen den samarbeidende robotprototypen på den internasjonale rengjøringsmessen Interclean i 2018:
Resultatet ble Marvin – den samarbeidende rengjøringsroboten.

Venn ikke fiende
Marvin gir begrepene “robotikk” og “samarbeid” ny betydning. Han er ny, men likevel kjent. Når det gjelder utseende, ser han ut som en vaskemaskin.
”Mange mennesker har forbehold om roboter – på den ene siden frykter de å bli erstattet av en maskin, og på den andre siden ser mange roboter ut som store og skremmende.
For å venne rengjøringspersonalet til å jobbe med roboten, bestemte vi oss for å gi Marvin utseendet til en vanlig gulvvaske maskin, ”forklarer Mark Meng. Romhensyn spilte også en avgjørende rolle i designet – Marvin er betydelig mindre og mer manøvrerbar enn sine store kolleger.
Dette er en klar fordel i trange korridorer og møblerte rom. “Vi ønsket ikke bare å utvikle en robot som gulvvaske maskin, men en rengjørings maskin av høy kvalitet som også kan fungere autonomt.
Det er en stor forskjell, noe som er tydelig i designet, ”forklarer maskinvarespesialisten i Wetrok.
Marvin tilbyr 2-i-1-funksjonalitet: når personalet deaktiverer robot funksjonen, kan maskinen brukes som en vanlig gulvvaskemaskin.
Renholderen viser -Marvin lærer
Det som virkelig skiller Marvin fra sine roboter, er hans evne til å lære.
Marvins lære-og-gjenta-teknologi gjør ham til en tverrfaglig forløper, spesielt når det gjelder brukervennlighet. Hvem som helst kan kjøre Marvin.
Mark Meng forklarer hvordan lære-og-gjenta-konseptet fungerer: “En renholder rengjør gulvet med Marvin akkurat som de ville gjort med en vanlig vaskemaskin. I mellomtiden husker Marvin rengjøringsprosessen og spesifikke funksjoner i rommet ved hjelp av sensorteknologi og kan deretter utføre den samme oppgaven autonomt ved å trykke på en knapp.

Så vil det være behov for rengjøringspersonale i fremtiden? “Absolutt,” sier Mark Meng, “vårt mål er ikke å erstatte rengjøringspersonalet, men å avlaste dem fra den ensformige oppgaven med å rengjøre gulv.
Dette beriker ansattes ansvarsområder og gir dem mer tid til mer krevende og komplekse oppgaver som det er behov for en menneskelig arbeidsstyrke. Dette inkluderer rengjøring av glassfasader, inspeksjoner og andre spesielle rengjøringsoppgaver. Hvis det er mer tid tilgjengelig for manuell rengjøring, forbedres det generelle nivået av renhet og hygiene i bygningen – en ekstremt verdifull ressurs, spesielt under en pandemi.
Hjelpe med Coronavirus-krisen
Støtten til en robotkollega under en pandemi hindrer ansatte i å bli overarbeidede – mens Marvin renser gulvet, kan rengjøringspersonalet konsentrere seg om å desinfisere overflater og utstyr.
Marvin tilbyr også en mekanisk løsning for desinfisering av gulv, som inntil nå var umulig med gulvvaskemaskiner. Marvin kan desinfisere gulv ved hjelp av en spesiell desinfeksjons enhet som kan festes til robotens suge munnstykke – autonom, effektiv og konsistent i kvalitet.
Sannhetens øyeblikk
Sannhetens øyeblikk kom for flere uker siden på ETH Zürich: Marvin ble brukt i en normal rengjøringssyklus på en skole for første gang: resepsjonsområdet til universitetets geovitenskaplige avdeling, der den forkledde prototypen ble brukt til å rengjøre 600- meter kvadratisk flisegulv.

Marvin overvåkes av et velkjent industrielt rengjøringsfirma, prosjektutviklerne på Wetrok og Sevensense.
Når rengjørings firmaet opprinnelig hadde skannet gulv området med Marvin og lagret prosessen, klarte rengjørings roboten å rengjøre gulvet autonomt – på under 30 minutter dag etter dag.
Roboten manøvrerer dyktig rundt urørlige hindringer som informasjonstavler og plakatstativ, og stopper foran bevegelige hindringer som forbipasserende, noe som sikrer en sikker og grei rengjøringsprosess.

Kunden har blitt grundig imponert. De liker spesielt det enkle betjeningsdisplayet og den bemerkelsesverdige responsen fra rengjøringspersonalet, og hevder at det var den første roboten som vekket nysgjerrighet snarere enn frykt.
Likevel er det noen få utfordringer som skal løses – som å oppdage gjennomsiktige rom delere. Marvin er avhengig av et optisk system for romlig oppfatning.
Dessverre betyr dette at han ser gjennom glassvegger og feilvurderer rommet. Utvikler teamet er godt på vei til å finne en innovativ løsning på denne tidlige utfordringen.
Sikkerhet er førsteprioritet når du designer en rengjørings robot. Vi vil bare lansere Marvin på markedet når vi er i stand til å godkjenne ham for alle typer bygninger med god samvittighet, forsikrer Mark Meng.
En ting er allerede sikkert: Med Marvin har Wetrok fullstendig forandret landskapet til samarbeidende industrielle roboter.
Marvin @ work (Video):
About Wetrok:
Wetrok AG develops and sells solutions for professional industrial cleaning. The company supplies over 100,000 customers in more than 40 countries with cleaning products, cleaning machines, consumables and practical training. The products and cleaning systems are developed in the company’s research department at their Swiss headquarters in Zurich-Kloten. Wetrok AG is part of the Diethelm Keller Group.
About Sevensense:
Sevensense is a spin-off of ETH Zurich founded in 2018, and already employs more than 25 robotics specialists. Together, they have developed an autonomy kit, which transforms any manual machine – from cleaning machines to forklift trucks – into an autonomous service robot. The kit consists of sensor technology, which works together with advanced artificial intelligence to allow the robot to safely manoeuvre and avoid collisions in any environment.